İklim Gündeminde Döngüsel Biyoekonomi Çalıştayı
FoodOmics
Anasayfa
                   

 

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü FoodOmics Grup Laboratuvarı web sitesine hoş geldiniz. Bu sitede sizlere araştırma ekibimizi, araştırma alanlarını ve projelerimizi tanıtmak istiyoruz.


Gıda, ham maddeler ve mikroorganizmalarla oluşturulmuş karmaşık bir ekosistemdir. Gıda ekosistemlerini bilmek, gıda üretimini ve kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Yenilikçi moleküler teknolojiler, gıda ekosistemlerini güvenilir bir şekilde incelemeyi mümkün kılar.

FoodOmics Laboratuvarı'nda, kültür bağımlı (geleneksel mikrobiyolojik analizler) ve kültür temelli olmayan (dizileme, metagenomik, MALDI-TOF kütle spektrometrisi) yaklaşımlarını ve bunların bir kombinasyonunu (kültüromik) kullanarak, mikrobiyota çeşitliliğini tanımlamayı ve yoğurt, peynir ve tarhana gibi fermente gıdalarda faydalı mikroorganizmaları tanımlamayı amaçlıyoruz. Laktik asit bakterileri, Saccharomyces cerevisiae gibi faydalı mikroorganizmalarla yapılan transkriptomik (gen ifade düzeyleri) çalışmalar ile biyoteknolojik özelliklerinin iyileştirilmesi üzerine projeler yürütüyoruz. DNA barkodlama teknolojisi kullanarak, faydalı mikroorganizmaların hızlı ve basit bir şekilde tanımlanması için yöntemler geliştiriyoruz. Ayrıca moleküler biyolojik teknikler, biyokimya ve biyoinformatik kullanarak, faydalı mikroorganizmalar ve bazı gıda bitkileri, örneğin yerel buğday çeşitleri için enzim kodlayan genlerin rolünü nasıl tanımlayacağımızı araştırıyoruz, bu konuda Prof. Dr. Muraleedharan Nair ile işbirliği yapıyoruz. Son olarak, FoodOmics Laboratuvarı'nda yürütülmüş bir projeyle, genetik olarak değiştirilmiş organizmaların (GMO'lar) tespiti ve miktarının belirlenmesi için Q-PCR ve nanosensörler gibi DNA tabanlı metodolojiler kullanarak, referans malzeme ve yeterlilik testi kiti geliştirmek amaçlanmıştır. Altın nanopartikül temelli bir çalışma, GMO'ların gıda ve yem ürünlerinde varlığını tespit etmek için genomik ve kimya kombinasyonunu içeren bir algılama sistemi geliştirmeyi amaçlamaktadır, bu konuda Prof. Dr. Brad Day ile işbirliği yapıyoruz. Ayrıca, GMO'ların risk değerlendirme metodolojisi üzerinde omik teknolojiler perspektifinden çalışmalar gerçekleştirdik.

FoodOmics Laboratuvarı'nın çalışmaları, Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (HU BAP), Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) gibi kurumların hibe destekleri ile gerçekleştirilmektedir.

Ekibimiz, projelerimiz ve ileri çalışmalarımız hakkında daha fazla bilgiye bu web sayfasından ulaşabilirsiniz. Eğer FoodOmics Laboratuvarı'na katılmak ve bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz!

 

Duyurular

14.02.2025 11:00
13.07.2024 15:00
03.06.2024 11:00